Néhány veleszületett szívbetegség magzati echokardiográfiás képe, ( A képek a magzati echokardiográfiás honlapról származnak.)

33 hetes magzat, mellkas keresztmetszete felülről, a bal kamra és a bal pitvar mérete lényegesen kisebb mint a jobb kamra és jobb pitvaré. Bal szívfél hypoplasia.

24 hetes magzat mellkas keresztmetszete felülről aortás ötüregi metszet, látható a jobb kamrai hypertrophia a nagy kamrai defectus, amely fölött "lovagol" az aorta. Fallot tetralogia képe.

Mellkas keresztmetszete alulról nézve , szívcsucs lefelé tekint, gerinc a kép felső részén. Látható a tág nagy méretü jobb pitvar , a tricuspidalis billentyü a kicsi jobb kamra csúcsához közel helyezkedik el. Ebstein anomália képe.

mellkas keresztmetszeti képe a szív négyüregi metszte látható. A szívcsúcs, a jobb és a bal kamra alsó harmeda a mellkasfal határain kívül helyezkedik el. Ectopia cordis.

négyüregi metszet kinagyítva, szívcsúcs a kép felső része felé tekint, a kamrai septumon a középső és az alsó harmad határán jelentős defectus (VSD)

2D négyüregi és M mód szinkron kép. Az M mód képen az 5, sinus ütést követően látható egy es mely a pitvarokon és a kamrákon egyaránt ábrázolódik, tehát ez egy supraventricularis extra ütés.

 

Ilyen képeket nem szívesen látunk a valóságban és nem túlzottan örülünk neki.

 

vissza az indikációkhoz