bns~vércsop

Táplálkozzunk a vércsoportunknak megfelelően ha el akarjuk kerülni a krónikus betegségeket ! (Avagy figyeljünk a táplálékainkban megbúvó lassan ölő mérgekre, a lektinekre !)

 

 


1996- ban az Egyesült Államokban jelent meg egy könyv ( Eat Right for Your Type ) cimmel, Dr. Peter J. D, Adamo tollából. A szerző Seattle-ben a John Bastyr College-ban egy alternativ gyógymódokat is oktató orvosképzés keretében szerezte a diplomáját. Könyvében átfogó immunologiai magyarázatát adja a krónikus betegségek keletkezésének, és merőben újszerü megelőzési lehetőségeket kinál. A gondolatmenet minden esetre logikus és figyelemre méltó. Az emberi életkor felső határa 110-120 év körül van. Ezzel szemben az emberek többsége jó ha ennek felét el tudja érni. A várhatónál koraibb elhalálozásunk okozói elsősorban a civilizációs áratalmak, a krónikus betegségek, melyeknek nagyobbik része táplálkozási betegségek közé tartozik. Emiatt érdemes figyelmet szentelni Adamo doktor gondolatmenetének. A szerző könyvének bevezetőjében a vércsoportok kialakulásával foglakozik. A vércsoportok kialakulását ugyanis az ember evoluciojának folyamán a környezethez történő alkalmazkodásával kapcsolatos mutációk következményének tartják. A "0", az "A", a "B" és az "AB" fővércsoportok kialakulása az emberi táplálék változásával és a népvándorlással, népcsoportok keveredésével hozható összefüggésbe. A legősibb vércsoport a "0" kb 40 000 éves. A csúcsragadozónak számitó Cro Magnoni ember főként húsféleséget fogyasztott és igen intenziv fizikai munkát végzett a zsákmány megszerzése érdekében. Az immunrendszere ezen körülményekhez alkalmazkodva a "0" antigénszerkezetü tulajdonságot hozta létre a vőrősvértestekben és a szöveti sejtekben. Az "A" vércsoport a "0" ból mutációval akkor jött létre a mikor a prédaállatok számának csökkenése miatt őseink kénytelenek voltak áttérni a földmüvelő életmódra és a növényi táplálkozásra. Mindez kb 25 000 évvel ezelőtt történt. A "B" vércsoport kialakulásának oka a népvándorlásokban keresendő. Az északi területek felé vándorló magas hegyi fensikokon nomád állattenzésztő életmódot folytató hús és feldolgozott tejtermék fogyaszó embereknél alakult ki a "B vércsoport mintegy 15 000 évvel ezelőtt, az ázsiai főldrészen Japánban és Kelet Európában ma is nagyon gyakori a "B" vércsoport. Az "AB" vércsoport igen fiatalnak számit, mintegy 900-1000 éves szintén a népvándorlás és az "A" valamint a "B" vércsoportú emberek keveredésének a következménye. (A torinoi lepel vizsgálata alapján feltételezik, hogy Jézus Krisztus is "AB" vércsoportú volt.) A vércsoport tulajdonságot, a vörös vértestjeinkben és a szöveti sejtjeinkben található glycoproteid ( fehérjével kapcsolódott cukor molekula) felépitése határozza meg .A négy fő vércsoportnak megfelelően négy különböző variáció négy különböző antigén lehetséges. A vércsoport tulajdonság az immunrendszerünk egyik legerősebb tulajdonsága. Vércsoport tulajdonsággal nem csak a vörös vértestek rendelkeznek, hanem a szöveti sejtjeink mindegyike. Természetesen a vörös vértestek vércsoport tulajdonsága megegyezik a szöveti sejtek vércsoport tulajdonságával. Az immunrendszer a szervezetünk integritását megtartó védekező rendszer. A szervezet saját sejtjeinek és szöveteinek antigénjeit sajátként ismeri fel . Az idegen antigéneket betolakodóként, és ezek ellen ellenanyagokat, fehérjéket termel, amelyek az idegen antigénhez kötődve az antigén (szervezet számára idegen anyag) kicsapódását (agglutinációját) pusztulását okozza. Az agglutináció során a sejtek antigénjéhez kötődő ellenanyagok „ragasztóhoz hasonló módon „ összeragasztják a sejteket és ezáltal a sejtek működésképtelenné válnak. Ez a folyamat zajlik le akkor is ha nem csoport azonos vért transzfundálunk. Pl."A" vércsoportú embernek ( akinek a vörös vértestjeiben „A" antigén található és vér szérumában anti B ellenanyag) „ B" vércsoportú vért adunk, akkor az „A „ vércsoportú ember szérumában keringő anti B ellenanyag a kapott „B „ antigént tartalmazó vörösvértesteket kicsapják, agglutinálják. Adamo doktor azt állítja, hogy a táplálékaink is tartalmaznak a vércsoport ellenanyagokhoz hasonló vegyületeket, lektineket amelyek a vörös vértestjeinket és a szöveti sejtjeinket kicsaphatják, agglutinálhatják, abban az estben, ha hosszú évtizedeken keresztül nem az immunrendszerünk által tolerált tehát a várcsoportunk antigénjeit kicsapó lektineket viszüknk be a táplálkozással. A lektin hatás következtében krónikus betegségek jöhetnek létre, (sziv és érrendszeri betegség, rosszindulatú daganat, allergia stb. ) Természetesen azokat a lektineket toleráljuk amelyeknek a törzsfejlődésünk során leginkább ki voltunk téve. Így a „0" vércsoportúaknak a húsban gazdag diéta javasolható mert a húsokban található lektinek nem okoznak agglutinációt a szervezetükben. Az „A" és „AB" vércsoportú egyéneknek a növényi diéta javasolható ugyanis a húsokban lévő lektinek agglutinációt és krónikus betegségeket okoznak. A „B" vércsoportú embereknek elsősorban a tej és a tejtermékek valamint húsok javasolhatók. Adamo doktor nagyon sok táplálékban található lektint megvizsgált, in vitro laboratoriumi körülmények között összehozta az egyes tápanyagok lektinjeit a különböző vércsoportú vörös vértestekkel, és a vizsgálatai alapján a táplálékokat fogyasztható és kerülendő csoportba osztotta aszerint, hogy az adott vércsoportú vörösvértesteket kicsapta -e, vagy nem a benne lévő lektin. Vizsgálatai alapján Dr. Adamo a négy fö vércsoportnak megfelelő diétát állított össze, mely könyvében megtalálható.

( A lektinek között vannak gyorsan ölö mérgek is, 1978-ban Londonban egy Markov nevű bolgár emigránst a KGB úgy gyilkolt meg, hogy a lábába szúrták egy esernyő hegyét, mely ricin nevű lektint tartalmazott. ) A táplálékainkban lévő lektinek nem ennyire ártalmasak és a tápcsatornából csak mintegy 5 % -uk jut a keringésünkbe, de hosszú évtizedeken keresztül fogyasztott nem megfelelő lektinek krónikus betegségekhez vezethetnek.

Adamo doktor eszmefuttatása szerint, tehát az immunrendszerünk egyik legerősebb tulajdonsága, a fő vércsoport tulajdonság, genetikailag meghatározott jellemzőnk, azt is determinálja, hogy életünk során milyen krónikus betegségekre vagyunk hajlamosak és ezeket a betgségeket milyen táplálék szelekcióval kerülhetjük el. A gondolatmenet továbbvitele; ha, a vércsoportunk szerint célszerű megválogatni a táplálékainkat, akkor a táplálékkiegészítőként használt multivitaminok összetételének is különböznie kell, a kölönböző vércsoportú emberek esetében. Ennek megfelelően megjelent, a vércsoport specifikus multivitamin, amely 4 különböző összetételü multivitamin az A, a B. az AB és a 0 vércsoportúak részére.

A krónikus betegségek megelőzésének tehát új lehetősége, a vércsoport specifikus táplálkozás és a korszerű összetételű vércsoport specifikus multivitamin fogyasztása.


A multivitaminok összetételéről és erről a témáról a CaliVita oldalin olvashat bővebben.

vissza a gyermekkardiológia magánrendelés lapra