Gyermekeink egészségének védelmében
Gyermekeink egészségének védelmében 

(Ismeretterjesztő előadás, mely 1999.09.13-án hangzott el Budapesten a California Fitness rendezésében.)

Előadásomban azt szeretném megvilágítani, hogy a gyermekeink egészségének védelmében milyen fontos szerepet játszanak a vitaminok és az ásványi anyagok. Fel szeretném hívni a figyelmet arra is, hogy az egészség megörzéshez napjainkban nem elegendő önmagában csak az a vitamin és ásványi anyag mennyiség amit a táplálékkal viszünk be a szervezetünkbe, ezen felül a gyermekeink szervezetének rendszeres vitamin ásványi anyag pótlásra (suplementációra) van szüksége.

Ezeknek az állításoknak az alátámasztásához nézzük meg, hogy a gyermekek szervezetében milyen feladatai vannak a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak.:

1. A vitaminok és ásványi anyagok, a mindennapi anyagcsere folyamatokban résztvevő működő fehérjék, (enzimek) fontos alkotórészei un. koenzimei.A három fő energiahordozó molekula, a szénhidrát, a zsír és a fehérje oxidációja, elégetése révén nyeri a szervezetünk a mozgáshoz, és a különböző vegyületek átalakításához vagyis az anyagcseréhez szükséges energiát. A szénhidrát, a zsír és a fehérje bontáshoz szükséges enzimek koenzimei vitaminok és ásványi anyagok. A B vitamin csoport tagjai , a króm a cink részt vesznek az energia termelés folyamatában.

2. A másik igen fontos feladata a vitaminoknak és ásványi anyagoknak a növekedés elősegítése. A gyermekkor igen lényeges sajátossága a testméretek jelentős változása. A csecsemő korban , az első életév végére a gyermek a születési súlyát megháromszorozza, 14-16 éves korra pedig a serdülők testsúlya 20 szorosa születési súlynak. A testmagasság kisebb ütemben nő, az első életév végére megduplázódik, serdülő korra pedig 3-3,5 szeresére nő. Ezekből az adatokból látható, hogy a növekedés üteme időegység alatt a leggyorsabb az első életévben. A csecsemőkor lezárultával is jelentős mennyiségű fehérjét kell aminósavakból szintetizálnia a szervezetnek és jelentős tömegű kalciumot magnéziumot kell a hosszú csöves csontokba beépítenie az osteoblaszt sejteknek ahhoz hogy a gyermek felnőjön. A nagy mennyiségű fehérje szintézishez és csontnövekedéshez az enzimek működése szükséges az enzimeknek vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük ahhoz hogy működni tudjanak.

3.Az immunrendszer működése is vitaminokat és ásványi anyagokat igényel.

A nem specifikus immunvédekezésünkben részt vevő granulocytának nevezett fehérvérsejt csoport , amely képes az érfalakon átlépni, a nyálkahártyákra eljutni és ott bekebelezi a kórokozó mikróbákat, csak akkor képes elpusztítani ezeket a kórokozókat ha az enzimrendszerének működéséhez elegendő vitamin és ásványi anyag van jelen.

A specifikus immunvédekezésben résztvevő limfocita nevű fehérvérsejt csoport , csak akkor tud ellenanyag fehérjéket előállítani egy-egy vírussal vagy baktériummal szemben , ha az ellenanyag fehérje gyártásában résztvevő enzimek elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutnak.Az immunvédekezéshez C vitaminra E vitaminra A vitaminra a B vitamin csoport tagjaira és az ásványi anyagok közül cinkre igen nagy szüksége van a szervezetünknek.

Az eddig említett 3 fontos feladat ellátásához szükséges vitamin és ásványi anyag mennyiséget, bármennyire is furcsa a táplálkozással bevitt mennyiség biztosítja. Ez ezért lehetséges, mert az enzimrendszerek , működésükhöz csak nagyon kicsi mennyiségeket igényelnek vitaminból és ásványi anyagból.
Meg kell jegyezni azért azt is , hogy vannak kivételek pl. ha a gyermekek növekedési üteme egyénenként eltérő lehet. Vannak olyan gyerekek akiknek a hossznövekedése néhány hónap alatt 5-6 cm is lehet . Főként serdülő korban fordul ez elő. Gyors növekedési ütem mellett főként a csontok hossznövekedéséhez szükséges kálcium és magnézium hiányozhat , ilyenkor a táplálék nem biztosítja a szükséges ásványi anyag mennyiséget.
Azt mondhatjuk tehát, hogy az RDA táblázatban meghatározott vitamin és ásványi anyag mennyiségek csak ezen három feladat ellátására elegendők.

4. A szervezetünkben működő szabadgyök csapdák, antioxidáns rendszerek működéséhez is vitaminok és ásványi anyagok szükségesek. Tudnunk kell azt, hogy 4 millió környezetszennyező anyag között élünk. Levegő szennyező anyagok élelmiszer színező anyagok tartósító szerek vegyi anyagok élvezeti szerek világában töltjük napjainkat. Ezeknek a környezet szennyező anyagoknak az a közös tulajdonsága, hogy szabadgyököt hoz létre a szervezetünkben. A szabadgyök, egy olyan molekula melynek a külső elektron héján páratlan számú elektron van . A szabadgyök páros elektronszerkezetre törekszik emiatt a környezetében lévő molekuláktól , jelen esetben a sejtjeinket felépítő molekuláktól elektront vesz el ezzel egy láncreakciót indít el a sejtben ami a sejt szervecskék károsodásához , krónikus betegség kialakulásához vezet. Ha a szabadgyök a sejthártyát károsítja akkor allergiás vagy gyulladásos betegségre számíthatunk. ha a sejtmagot, akkor daganatos betegség lesz a következménye, ha az érfalat károsítja akkor szív és érrendszeri betegséghez vezet. Ezek ellen a szabadgyök hatások ellen vagyis az oxidatív stressz ellen a szervezetünk antioxidáns rendszerek működtetésével védekezik ezek a rendszerek egy elektront adnak a szabadgyöknek és igy stabillá teszik , még mielőtt az a sejt szervecskékben károsodást okozna. A szervezetünk gyök kőtő antioxidáns rendszerei vitaminokkal és ásványi anyagokkal működnek. A C vitamin az E vitamin az A vitamin a szelén, a koenzim Q10 nagy mennyiségben szükséges a szervezet számára a szabadgyök hatások kivédése érdekében.
Ezek a mennyiségek 10 szer nagyobbak is lehetnek mint amennyi az anyagcseréhez, a növekedéshez és az immunrendszer működéséhez együttvéve szükséges. Pl. C vitaminból 1000 mg-ra is szükség lehet az antioxidáns hatás eléréséhez. ekkora mennyiségeket a mindennapi táplálkozással már nem tudunk a szervezet számára biztosítani , mert pl. 1000 mg C vitamin beviteléhez 3 kg káposztát naponta meg kellene enni.

Összefoglalva, azért kell rendszeresen a táplálkozás mellet vitamint és ásványi anyag készítményeket szednünk, mert az eddig említett négy folyamat, az anyagcsere, a növekedés, az immun rendszer működése, és a szabadgyökök hatástalanítása párhuzamosan egyszerre zajlik gyermekeink szervezetében. Ezt a négy vitamin és ásványi anyag felhasználó rendszert nem tudja magában csak a táplálkozás optimális vitamin és ásványi anyag mennyiséggel ellátni. Ha az optimális vitamin és ásványi anyag mennyiséget nem biztosítjuk a gyermekeink szervezete számára, akkor valamelyik funkció zavart szenved.
A vitamin és ásványi anyag bevitel optimalizálására kiválóan alkalmasak a multivitamin készítmények. A piacon kapható multivitaminok közül célszerű a

1. folyamatos felszívódású egyenletes víz oldékony vitamin hatást biztosító,

2. Az ásványi anyagokat szerves kötésben tartalmazó,

3. természetes alapanyagú

4. Xenobiotikum mentes,

5. Kedvező árú készítményeket választani.
A California Fitness által forgalmazott multivitaminok megfelelnek ezeknek a
követelményeknek.
Az egészséges magzati fejlődéshez és az anyatejjel táplált csecsemők vitamin és ásványi anyag ellátása közvetett módon történik. Az anyukának javasoljuk, hogy a terhes multivitamint a New Lifet szedjék.
A mesterségesen táplált csecsemők esetén az Infant Care vagy a kisebb falatokat
elmajszolni tudó csecsemőknek adható a Lion Kids Multi amely már csokoládé ízben is kapható.
Az óvodás korosztálynak szintén javasolható a Lion Kids Multivitamin
Iskolásoknak a magasabb vitamin és ásványi anyag dózisokat tartalmazó Full Spectrumot javasoljuk..
Gyorsan növő serdülők pedig a mega dózisú Super Mega 50 et szedjék.